Čaj od lipe

Za čaj od lipe koriste se cvetovi lipe. Lipa (lat. Tilia) je drvo koje raste u šumama, drvoredima i parkovima, a postoji više vrsta od kojih su lekovite: Tilia officinalis, Tilia cordata, Tilia platyphyllos, Tilia grandifolia, Tilia parvifolia. Sve jedno je koju od tih lipa upotrebljavamo jer sve imaju jednaka lekovita svojstva. Stablo lipe može doseći visinu od 25 do 30 metara, starost od više stotina godina, a raste na visinama i do 1100 metara. Cvetovi lipe su zelenkasto žute boje, mali, srcoliki, na kraju zašiljeni, pilastog oboda i izrazito mirisni. Listovi se beru s cvetom ,a cvatnja traje oko nedelju  dana. Lekovitost čaja od lipe je izrazito velika, a o tome govori i istorija  Slovena koji su lipu izrazito poštovali.

Lekovita svojstv- čaja od lipea

Dokazana lekovita svojstva lipe su:

snižava krvni pritisak, izuzetno dobar za ublaživanje bolova pri mokrenju, pospešuje znoj i mokraću, leči od malokrvnosti, leči od vodene bolesti, čisti krv i bubrege, čaj je izuzetno dobar za prehlade, kod gripe i kod bolesti dišnih organa, leči od kroničnog i grčevitog kašlja, protiv grčeva, za umirenje ( opušta napete živce i daje dobar san), leči od padavice, sprečava upalu pluća i dušnika, leči od bubrežnih kamenaca, odstranjuje bore i pege s kože lica, sprečava opadanje kose, opekotine i rane dobro je ispirati i oblagati čajem, pospešuje stolicu, i mnoga druga dobra svojstva ovog napitka.

Čaj od lipe ima jako puno lekovitih svojstva, ali najvažnije je znati kako se priprema.

Priprema – čaja od lipe

Klasičan način pripreme čaja od lipe

  • Ukoliko na uputstvima na pakiranju nije drugačije naznačeno, čajnu kašiku  biljke ili filtar vrećicu prelijte s 0,2 l vrele vode. Poklopite i pustite da odstoji 5 do 10 minuta. Procedite i pijte svježe pripremljeni čaj.
  • Kuhajte 0,2 litre vode dok ne uzavre.
  • Stavite 1 vrećicu. Ako se čaj ne nalazi u vrećicama onda stavite čajnu kašiku biljke lipe.
  • Prelijete s kipućom vodom.
  • Ostavite 10 – 15 min.
  • Procedite.

Preporuča se piti ovaj napitak dva puta dnevno.

Možete početi s ispijanjem ovog napitka blagog i ugodnog balzamičnog okusa.

Za lipin čaj koji opušta živce, daje dobar san, leči od malokrvnosti, vodene bolesti, padavice, prehlade disajnih organa, hroničnog i grčevitog kašlja, ublažuje bolove pri mokrenju, čisti krv i bubrege, pospešuje stolicu, potiče izlučivanje znoje i mokraće pravi se čaj na slijedeči način:

  • kuvajte 1 litru vode dok ne počne kipiti,
  • stavite 10 – 20 g cveta,
  • poparite cvet s kipućom vodom,
  • ostavite 5 – 10 minuta,
  • procedite čaj,

nakon toga možete početi ispijanjem čaja s tim da ovaj čaj pije se triput dnevno po 1 šoljicu, a ostatak tokom dana umjesto vode.

Unesi svoju email adresu i prijavi se da primaš obaveštenja o najnovijim vestima i dešavanjima na portalu Zemlja.rs Magazin zdravog života.

Zemlja Magazin

Autor: Zemlja Magazin

Zemlja.rs - Magazin zdravog života okuplja ljubitelje zdrave ishrane i generalno zdravog načina življenja, kao i ljubitelje organske i biodinamičke hrane, pojedince i udruženja koji žele da doprinesu promociji vrednosti zdrave hrane i zdravog načina života u zemlji, regionu i svetu uopšte.

Podeli Post

Ostavi Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>