Japanska jabuka

japanska-jabukaOva izuzetno zdrava voćka (latinski naziv: Diospyros kaki) je veoma bogata vitaminom C, pa jača imunitet. Sadrži tri grama biljnih vlakana (to je preko 10 procenta dnevnih potreba). pomaže i u snižavanju nivoa holesterola i u regulisanju varenja. Sadrži veliku koričinu fruktoze, pa se preporučuje i u ishrani onih koji imaju povišen nivo šećera u krvi.

Japanska jabuka je posebno bogata flavonoidima, a naročito kvercetinom, što je čini poželjnom namirnicom u prevenciji kardiovaskularnih oboljenja. Zahvaljujući flavonoidima, ona štiti organizam i od štetnih uticaja radikala.  U istočnoj tradicionalnoj medicini, koristi se kao pomoć u lečenju upale creva, hemoroida, bolesti želuca, bolesti jetre i žuči (protiv masne jetre i slabog izlučivanja žuči, jer stimulise rad jetre). Prirodni je laksativ, a poseduje i antibakterijska i antibiotska svojstva. Takođe može da pomogne da se snizi visoka telesna temperatura i da se ublaže valunzi.

Najbolji je za upotrebu plod japanske jabuke koji je pod rukom mekan. Od nje može da se pravi sok, džem, sirup ili voćna salata. (zdravahrana.com)

Unesi svoju email adresu i prijavi se da primaš obaveštenja o najnovijim vestima i dešavanjima na portalu Zemlja.rs Magazin zdravog života.

Preporučujemo još:

Zemlja Magazin

Autor: Zemlja Magazin

Zemlja.rs - Magazin zdravog života okuplja ljubitelje zdrave ishrane i generalno zdravog načina življenja, kao i ljubitelje organske i biodinamičke hrane, pojedince i udruženja koji žele da doprinesu promociji vrednosti zdrave hrane i zdravog načina života u zemlji, regionu i svetu uopšte.

Podeli Post

Ostavi Komentar

Možete se prijaviti sa:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>