Japanska jabuka

Podeli ovaj post:


japanska-jabukaOva izuzetno zdrava voćka (latinski naziv: Diospyros kaki) je veoma bogata vitaminom C, pa jača imunitet. Sadrži tri grama biljnih vlakana (to je preko 10 procenta dnevnih potreba). pomaže i u snižavanju nivoa holesterola i u regulisanju varenja. Sadrži veliku koričinu fruktoze, pa se preporučuje i u ishrani onih koji imaju povišen nivo šećera u krvi.

Japanska jabuka je posebno bogata flavonoidima, a naročito kvercetinom, što je čini poželjnom namirnicom u prevenciji kardiovaskularnih oboljenja. Zahvaljujući flavonoidima, ona štiti organizam i od štetnih uticaja radikala.  U istočnoj tradicionalnoj medicini, koristi se kao pomoć u lečenju upale creva, hemoroida, bolesti želuca, bolesti jetre i žuči (protiv masne jetre i slabog izlučivanja žuči, jer stimulise rad jetre). Prirodni je laksativ, a poseduje i antibakterijska i antibiotska svojstva. Takođe može da pomogne da se snizi visoka telesna temperatura i da se ublaže valunzi.

Najbolji je za upotrebu plod japanske jabuke koji je pod rukom mekan. Od nje može da se pravi sok, džem, sirup ili voćna salata. (zdravahrana.com)

Pogledajte još:

  • Japanska jabukaJapanska jabuka Ova izuzetno zdrava voćka (latinski naziv: Diospyros kaki) je veoma bogata vi...
  • PomeloPomelo Smatra se da je pomelo  (Citrus maxima ili Citrus grandis) predak grejpfruta....
  • KruškeKruške Voli ih i staro i mlado. Mekane i slatke kruške idealna su jesenja namirnica,...
  • DudDud Dud je (u XVII i XIX veku) bio zaštitni znak vojvođanskih seoskih dvorišta i ...
Zemlja Magazin

Autor: Zemlja Magazin

Zemlja.rs okuplja ljubitelje zdrave ishrane, organske i biodinamičke hrane, pojedince i udruženja koji žele da doprinesu promociji vrednosti zdrave hrane i zdravog načina života.

Podeli Ovaj Post na

Predaj Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>