Pčelarstvo za početnike – saveti

www.freepix4all.comZa svaki posao, pa i za ovaj, potrebna je ljubav prema pečelarstvu. Najbitnije je da se oslobodite početničkog staha u radu sa pčelama, i da niste alergični na njihov ujed. Ako posle ujeda imate samo otok, crvenilo ili svrab, to je normalna reakcija organizma i vremenom će te postati imuni.

Poželjno je da imate prijatelja, drugara ili komšiju pčelara ( skoro nikada ne odbijaju pomoć mladom pčelaru) , koji bi vas u početku upoznao sa početnim radovima na pčelinjaku. Pre svega treba da vam objasni kako da pristupite košnici bez sraha i pokaže postupak prilikom pregleda društava ( nadimiti košnicu, otvoriti poklopnu dasku i izvaditi ram sa pčelama).

Veoma je bitno da se u startu opredelite za tip košnice sa koji će da pčelarite, jer raznovrsnost tipova košnice otežava rad na pčelinjaku. Svaki tip košnice ima svoje prednosti i nedostatke, što će te se i sami uveriti kad steknete iskustvo. Takođe je veoma bitan i izbor lokacije gde će te postaviti košnice. Mesto treba da bude sunčano, košnoce treba okrenuti prema jugoistoku, u zavetrini, blizu vode a da ne bude podvodno.

Za sam početak potrebno je nabaviti neophodan pčelarski pribor i to: pčelarsku kapu ( odelo ), pčelarski nož i dimilicu a kasnije i ostali pčelarski pribor ( centrifugu za vađenje meda, viljušku za otvaranje poklopčića, trafo za utapanje satnih osnova idr.). Poželjno je, ako u vašem mestu postoji udruženje pčelara, da se učlanite i na taj način dođete do korisnih saznanja od starijih i iskusnih pčelara. Isto tako preporučujem vam da se pretplatite na časopis “ Pčelar“, gde mogu da se nađu veoma korisni saveti. Srdačan pozdrav i puno sreće u radu svim mladim pčelarima. (pcelarstvo.org)

Unesi svoju email adresu i prijavi se da primaš obaveštenja o najnovijim vestima na Zemlja.rs.

Zemlja Magazin

Autor: Zemlja Magazin

Zemlja.rs - Magazin zdravog života okuplja ljubitelje zdrave ishrane i generalno zdravog načina življenja, kao i ljubitelje organske i biodinamičke hrane, pojedince i udruženja koji žele da doprinesu promociji vrednosti zdrave hrane i zdravog načina života u zemlji, regionu i svetu uopšte.

Podeli Post

Ostavi Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>