18 prirodnih lekova protiv raka

maslacak-u-casi

1. Beli luk ili češnjak je prirodni lek koji uništava ćelije kancera

Skorašnja nemačka studija pronašla je da su sastojci belog luka toksični na maligne ćelije. Slično kao što hemoterapijski lekovi uništavaju ćelije kancera.

Kada se beli luk daje životinjama, on efikasno blokira kancer, pa slično deluje i kod ljudi – svi oni koji jedu više belog luka manje su podložni različitim vrstama kancera.

Zajedno s ostalim rođacima u Allium porodici – kao što su luk, praziluk i vlašac – češnjak sadrži moćne antioksidanse poput alicina, dokazano uklanja slobodne radikale iz vašeg tela.

Takođe poboljšava imunitet, snižava krvni pritisak i nivo holesterola, poboljšava funkciju mozga. Beli luk koristite sirov ili u vašim omiljenim receptima.

2. Brokoli dokazano smanjuje rizik od karcinoma

Odnosi se i na kelj, karfiol i kupus – Brokoli je bogat fitohemikalijama i antioksidansima glukorafanin i indol-3-karbinol koji dokazano smanjuju rizik od karcinoma grlića materice, dojke, želuca i prostate.

Deluju protivupalno, dobri su za kosti i srce, bogati su hranljivim materijama i odlični dodatak za zdravu ishranu. Kako bi sačuvali najviše vitamina najbolje je konzumirati sirovi brokoli ili kuvan na pari.

Nije preporučljivo kuvati u vodi, naročito duže vreme, jer time gubi većinu svojih vrednih sastojaka.

3. Zeleni čaj u borbi protiv kancera

Katehini koji se mogu naći u zelenom čaju su superstar u istraživanju hrane za borbu protiv kancera. Postoji verovanje da su moćniji od vitamina C u borbi protiv slobodnih radikala.

U više laboratorijskih ispitivanja, ukusan napitak je pokazao da smanjuje postojeće tumore i inhibira rast ćelija kancera. Mnogi stručnjaci ukazuju da se dnevno konzumiranje zelenog čaja smatra kao prirodna prevencija od kancera.

Takođe smanjuje rizik od srčanih oboljenja, snižava LDL (loš) holesterol, a povećava HDL (dobar holesterol) i smanjuje krvni pritisak.

4. Jagode usporavaju rast ćelija kancera

Uvek ukusne, ali sada ima više razloga da jedete ove voće. Istraživanja su pokazala da jagode usporavaju rast ćelija kancera, štite telo od bolesti srca, smanjuju upalu, sprečavaju gubitak pamćenja, a pomoći će vam da smanjite masne naslage u  organizmu.

Jagode i ostale bobice tamne boje – poput crnih malina, borovnica i goji bobica – toliko su ukusni da nećete ni primetiti koliko su zdravi.

5. Spanać kao hrana za borbu protiv kancera

Iako ima malo kalorija, nudi neverovatne efekte na zdravlje, s vitaminima, mineralima i omega-3 masnim kiselinama koje vaše telo treba kako bi ostali jaki (kao Popaj).

On sadrži bio-hemikalije koje se nazivaju flavonoidi, koji su široko rasprostranjeni u biljnim organizmima i imaju ulogu da upiju štetne slobodne radikale i očiste ih.

Posebno bogat folatom i vlaknima – dva elementa za koje lekari veruju da su neophodni za prevenciju kancera – čine spanać omiljenom hranom u borbi protiv kancera.

Za sve obolele od karcinoma preporučuje se da češće jedu spanać u kombinaciji sa pirinčem. Dinsta se na malo ulja od maslina, pa kad bude gotov doda mu se skuvani pirinač, začini sa limunovim sokom i doda narendane crne rotkve.

6. Paradajz u borbi protiv raka

Iako paradajz izgleda sasvim obično, najnovija istraživanja su utvrdila da je paradajz visoko zastupljen u ishrani ljudi koji su manje skloni kanceru.

Ta moć je u njegovom sastojku likopinu – antioksidansu koji izaziva crvenu boju paradajza – poznat u sprečavanju stvaranja određenih vrsta kancera.

Likopen se još nalazi u velikoj koncentraciju u lubenici, dok u manjoj koncentraciji u kajsiji. Takođe smanjuje rizik od srčanih oboljenja i deluje prirodno protivupalno.

Tajna prednosti paradajza leži u pripremi. Likopen se oslobađa kada se paradajz kuva. Zapravo, konzervisani paradajz ima još veću koncentraciju likopena nego svež.

Paradajz, pored soka, može se konzumirati pripremljen kao salata, čorba, ili dodatak jelima, ali u svakom obliku ima pozitivan efekat na organizam.

7. Šargarepa može usporiti rast ćelija kancera

Ovo veoma voljeno povrće je odličan izvor beta-karotena, koji joj obezbeđuje karakterističnu narandžastu boju, antioksidanta koji pomaže u sprečavanju oštećenja ćelija i može usporiti rast ćelija kancera.

Šargarepa je bogata vitaminima A, B, C, E i K, kao i mineralima kalijumom, magnezijumom, gvožđem, fosforom i kalcijumom i  vlaknima.

Šargarepa sadrži falkarinol i falkarindiol, supstance za koje naučnici veruju da su razlog što se ona stavlja u red namirnica koje imaju sposobnost u borbi protiv kancera.

Naravno, oni su dobri za vaše oči i kožu.

Postoje mnoge namirnice u prevenciji ili borbi protiv kancera, ali ovih sedam namirnica dostupno je tokom cele godine, jeftine su i lako ih je naći u lokalnoj radnji; ova hrana vam može pomoći na putu ka boljoj ishrani.

Ono što treba da  zapamtite je da uvek kupite organsku hranu!

8. Maslačak ubija ćelije raka

Listovi i cvetovi su bogati lekovitim supstancama, ali koren maslačka sadrži mnoge sastojke koji ubijaju ćelije raka. Poznato je da čaj od maslačka deluje tako da se rakom zahvaćene ćelije raspadaju, a zdrave ćelije ne obolevaju.

Iako je ova biljka često smatrana korovom, danas ima svoje mesto među lekovitim biljem koje se koristi u borbi protiv kancera. Iako su se pravili sirupi od cvetova maslačka, danas se daje sve veći značaj korenu maslačka koji može pomoći obolelima od raka, koji smatra se deluje bolje od hemoterapije, ubijajući samo one ćelije koje su zahvaćene karcinomom.

Maslačak čisti jetru, pomaže kod alergija i smanjuje holesterol. Maslačak sadrži mnoge vitamine – A, B6, C, K, gvožđe, kalcijum, kalijum, folnu kiselinu, magnezijum.

Koren maslačka se bere u proleće ili jesen, kada je energija sadržana u korenu. Vadi se iz zemlje, a sve što treba pripaziti je da koren ostane neoštećen, da ne izgubi lekovitu tečnost koju koren sadrži.

Kao lek, koren maslačka koristi se kao svež ili osušen.

Ako želimo da ga duže čuvamo moramo ga osušiti. Pre sušenja korenje treba oguliti i izrezati na manje, jednake komadiće, a zatim ih sušiti na svežem vazduhu, raširenog na podlozi. Koren se suši do četrnaest dana i tako osušen čuva lekovita svojstva i do godinu dana. Čuvati ga u staklenoj tegli na suvom i tamnom mestu.

9. Crno grožđe za borbu i prevenciju raka

U borbi i prevenciji od raka preporučuje se redovno konzumiranje crnog grožđa. Prilikom uzimanja semenke unutar grožđa bilo bi poželjno krckati zubima kako bi oslobodili moćne sastojke.

Grožđe je bogato rezveratolom, koje se smatra supstancom koja je moćan antioksidans i antimutogen.

10. Banane

Banana je jedno od najzdravijeg voća, sadrži vitamin B6, C i kalijum, vlakna i prirodni šećer. Sigurno ste odustali od kupovine banana videvši na njima tamne tačkice, misleći da u prezrele i da više nisu dobre za jelo.

Međutim, istraživanja su pokazala upravo suprotno, da tamne mrlje na banani sadrže TNF, odnosno faktor nekroze tumora, koji ima sposobnost da se bori protiv abnormalnih ćelija u organizmu, što dovodi do poboljšanja imunološkog sistema organizma.

11. Kanabis prirodni lek za rak

Ulje kanabisa čini čuda (smatra se da kanabis leči rak), što potvrđuju milioni ljudi u svetu, ali ono je još uvek zabranjeno u mnogim zemljama sveta, pa i kod nas.

Pokazalo se kao odlično u lečenju i artritisa, autoimunih oboljenja, hepatitisa, HIV-a, dijabetesa i naravno kancera. Obavezno je uz uzimanje ulja promeniti ishranu u vegetarijansku, što znači konzumirati što više sirovog voća i povrća, da bi efekat bio što bolji.

Ulje kanabisa je veoma efikasno u suzbijanju naročito raka kože, ali kako je ta supstanca u većini zemalja ilegalna, stvara problem u mogućnosti korišćenja.

12. Slatki pelin ima antikancerogeno delovanje

Najnovija istraživanja pokazala su antikancerogeno delovanje slatkog pelina. Efikasno utiče kako na sprečavanje nastanka kancerogenih ćelija, tako i širenje istih, što može da prepiše aktivnoj supstanci – artemisininu.

Korišćenje same biljke smanjuje ćelije raka pluća, ali u kombinaciji sa gvožđem, slatki pelin uspeo je uništiti rak gotovo u potpunosti u veoma kratkom vremenu. Artemisinin, pomaže samo u suzbijanju kancera pluća.

Nema pouzdanih informacija da artemisinin ima ikakvog pozitivnog dejstva kod drugih vrsta kancera.

Kako u svetu trenuto samo dve američke kompanije proizvode artemisinin, svakako treba obratiti pažnju na neproverene proizvode u domaćim ambalažama.

13. Peršun kao lek protiv raka pluća

Peršun se može koristiti kao lek protiv raka pluća zahvaljujući svojoj supstanci apigenin. U alternativnoj medicini, peršun je lek za otklanjanje peska i kamena u bubregu, rešava urinarne probleme, i jak je diuretik.

Preporučuju se čajevi od listova peršuna, kao i korena. Apigenin imaju u sebi još i celer, crni luk, origano, korijander, pomorandža, artičoka, crno vino i čaj od kamilice.

Pripremite čaj od peršuna na taj način da uzmete oko 15 g korena peršuna naseckanog na kockice i ubacite u 2 dl ključale vode da se prokuva – kuvati oko 5 minuta, zatim ostavite da odstoji nekih 15 minuta, procedite i popijte. Poželjno je piti do tri šolje dnevno.

14. Graviola – biljka sa antikancerogenim dejstvom

Graviola se sve više spominje kao biljka sa antikancerogenim dejstvom. Destruktivno deluje isključivo na maligne ćelije i nema neželjenih nuspojava, već pozitivno deluje na imuni sistem.

Svi delovi biljke su lekoviti, kora, plod i semenke. Poznato je da graviola povoljno utiče na san, rad unutrašnjih organa, protiv prehlada, gljivica, bakterija.

15. Imela prirodni lek u borbi protiv raka

Imele u terapiji tumora jačaju odbrambeni mehanizam, poboljšava opšte stanje obolelog, poboljšava apetit, san, ublažava bolove, itd. Imela se kao lekovito sredstvo koristi od davnina.

U današnje vreme upotrebljava se kao lek u borbi protiv raka. Imela pročišćava organizam i pomaže u borbi protiv raznih bolesti, ali ne preporučuje se samostalna priprema imele za lek, budući da je u prevelikim količinama otrovna, naročito njene bobice.

16. Jezgra koštice kajsije i šljive bogate su vitaminom B17 koji se smatra najkorisnijim u uništavanju ćelija raka

U jezgru koštice kajsije nalazi se vitamin B17 koji je, smatra se, najkorisniji u uništavanju ćelija raka. U kineskoj medicini koštice kajsije korišćene su stotinama godina.

Smatraju se i korisne, kao efikasno sredstvo, za podsticanje izlučivanja šlajma, za poboljšanje rada creva. Molekul vitamina B17 (amigdalin) sadrži dva molekula šećera i po jedan molekul cijanida i benzaldehida.

Postoje dve grupe jezgra kajsije, slatke i gorke, ali samo gorka jezgra imaju visok nivo vitamina B17, stoga je važno ukoliko ih konzumirate da ona budu što gorča, kako bi njihovo blagotvorno dejstvo bilo što veće.

Kako je šećer neophodan malignoj ćeliji za rast, cijanid u jezgru koštice kajsije, šljive, jabuke i dr. okružen je šećerom. Rak jede šećer i truje se cijanidom. To se naravno odnosi samo na šećer sa cijanidom, dok svaki drugi šećer treba eliminisati.

17. Ježovina kao prirodni lek za rak

Aktivni sastojci ove biljke smanjuju nastale tumore i imaju anti-estrogenske sposobnosti. Posebno je delotvorna kod tretiranja raka dojke.

Ježovina je biljka sa pozitivnim dejstvom na proširene vene, sužavajući ih i vraćajući cirkulaciju u normalno stanje.

Upaljeni krvni sudovi se brzo povlače upotrebom ježovine. Za prirodno lečenje koristi se cela biljka, a koren ima najjače dejstvo.

Preporučuje se da tri puta dnevno popijete po pola decilitra čaja pripremljenog od ježovine.

Pola kašičice seckanih delova ove biljke skuvajte u 1,5dl vode. Kad tečnost provri, smanjite temperaturu i pustite da se krčka nekoliko minuta.

Procedite čaj, ostavite 10 minuta da se malo ohladi i popijte.

18. Pšenična trava smanjuje rizik od nastanka raka

Unos pšenične trave smanjuje rizik od nastanka raka za čak 95%, što ga čini najboljom preventivom za ovu bolest.

Čaša soka od pšenične trave sadrži sve elemente potrebne vašem organizmu, a pomaž i kod zaustavljanja razvoja tumora u bilo kom delu tela.

U sebi sadrži antioksidanse, beta-karoten, kao i brojne vitamine i minerale. Među njima je i antikancerogeni vitamin B17.

Pšenična trava je i ogroman izvor hlorofila.

Zeleni deo mladog, zasađenog žita, pažljivo isecite makazama. Stavite pšeničnu travu u ručni sokovnik. Sok popijte odmah nakon ceđenja.

Samo jedna rakijska čašica svežeg soka od pšenične trave zadovoljava potrebe zdravog organizma za ceo dan.

Kod lečenja raznih bolesti, duplirajte ovu količinu.

Preuzeto sa: https://www.prirodnolecenje.com/pomoc-iz-prirode-u-borbi-protiv-kancera/