Gajenje cveća u saksiji tokom zime

cvece u saksiji

Veština gajenja saksijskog cveća je u tome da se cveću stvore povoljni uslovi za život. Kako bi biljka bila zdrava i lepa, potrebno je puno iskustva i znanja, ljubavi, nege, svetlosti, ali i kvalitetna zemlja i dodaci kako bi cveće imalo dovoljno hrane i vode.

Ne postoji odredjeno doba godine kada je reč o  gajenju saksijskog cveća, ono se čuva u kući, uglavnom nije sezonska biljka, zato se često  odlučujemo za vrstu cveća koje će trajati više godina.

Sada je vreme da cveće pripremimo da prezimi, da mu obezbedimo odgovarajuće uslove za nesmetanu vegetaciju i u najhladnijim zimskim danima, a to su toplota, svetlost i optimalna količina vode.

Nega sobnih biljaka u zimskom periodu

Ukoliko gajite sobno cveće, verovatno uživate u komplimentima koje dobijate, ponosni ste kada gosti primete da Vam je cveće lepo i negovano, to jeste lako leti kada sve buja, pa i cveće u saksijama, ali zimi nije lako očuvati cveće. Zimi se dešava da cveće klone, čak i onda kada su saksije u delovima kuće koji se greju, tako da hladnoća nije razlog, ali  je često  razlog nedostatak dnevnog svetla i čistog vazduha u zatvorenoj prostoriji.

Sobno saksijsko cveće se ne gaji ni na previše hladnom, ni na previše toplom mestu, nagle promene sobne temperature ne prijaju saksijskom cveću.  Idealna sobna temperatura za saksijsko cveće je izmedju 15°C i 20°C. Ono što je neophodno da radite zimi je da sobnom bilju sklanjate suve listove i uvele izdanke, tako će biljka nesmetano da raste i da se razvija. Pošto cveće traži svetlost, saksije treba da su blizu prozora, ali ukoliko imate radijatore, onda ne previse blizu radijatora.

Većinu sobnog cveća zimi treba retko zalivati, a kako bi zemlja u saksiji stalno bila dovoljno vlažna zemlji se dodaje perlit koji zadržava vlagu I otpušta taman onoliko koliko je potrebno cveću.

Perlit kao dodatak koji daje optimalnu vlagu biljci

Za cveće je zimi veoma važna optimalna vlažnost, ni preterano zalivanje, ali ni ostavljanje cveća bez vode. U tu svrhu koristi se perlit, on obezbedjuje optimalnu vlažnost saksijskom cveću u zimskim uslovima.

Perlit se uspešno koristi u različitim poljoprivrednim oblastima, iako nema široku namenu, on ima široku upotrebu, pa se često srećemo sa pitanjem: Gde kupiti perlit za cveće?  Njegove prednosti su što je sterilan, ima odličnu propusnu moć i zadržava vazduh oko korena biljke.

U gajenju saksijskog cveća, perlit se meša sa različitim supstratima, sa zemljom, humusom, tresetom, peskom. U zavisnosti od vrste biljke perlit se u različitim razmerama meša sa supstratima, pa se za biljke koje traže mnogo vode koristi tri dela perlita, a jedan deo supstrata, a za biljke koje traže malu količinu vode meša se jedan deo perlita i tri dela supstrata.

Ovakve mešavine se koriste za ukorenovanje ukrasnog cveća, gajenje i razmnožavanje saksijskog cveća. Kao što vidite njegova upotreba je široko rasprostranjena, pa je samim tim logično što se u Google pretragama vezanim za perlit, na prvom mestu pojavljuje:

Gde kupiti perlit za cveće? Danas je do perlita lako doći, jednostavno ga možete poručiti preko online prodavnica koje se bave distribucijom supstrata i dodataka za cveće.