Kako čuvati zdravlje očiju kao oči u glavi

oftalmolog beograd

Izlišno je govoriti koliko je vid važno čulo, ali nije naodmet iznova i iznova govoriti o tome koliko je važno brinuti se o njemu. Naravno, tu pre svega mislimo na redovne preglede i kontrole vida, koje počinju još od najmlađih dana u okviru sistematskih pregleda.

Sa današnjim načinom života, gde veliki deo dana provodimo gledajući u ekrane različite veličine, redovni preventivni pregledi postaju još značajniji. Postoje pak i neke situacije u kojima ne smemo čekati na preventivni pregled, već odmah otići svom oftalmologu.

Kada obavezno otići na pregled

Odgovor na ovo pitanje je vrlo jednostavan – čim primetite bilo kakve promene vida, kao i izgleda oka i kapaka. Nekada su te promene pokazatelj da postoje i drugi zdravstveni problemi koji su se manifestovali kroz poremećaj vida.

Promene koje se dese mogu biti raznolike prirode, uglavnom se odnose na suženje vidnog polja, zatim delimičan ili čak potpuni gubitak vida – koji je svakako znak da se hitno treba javiti lekaru.

Bilo kakav bol znak je da nešto nije u redu, kao i suzenje očiju, grebanje i slične smetnje. S druge strane, svako strano telo u oki ili fizička povreda znak je da se neodložno ode očnom lekaru.

Kada treba da se nađe najbolji oftalmolog,Beograd nudi najviše opcija

Pitanje koje se u tim situacijama neminovno postavlja jeste kom lekaru otići. Da li je svaki očni lekar odgovarajući i specijalizovan za sve probleme oka? Naravno, postoje specijaliste za posebne oblasti kao što je hirurgija, ili specijaliste za pojedinačne bolesti oka.

Ukoliko je ustanovljena neka bolest oka, najbolje je imati lekara koji će to pratiti u kontinuitetu, naročito kada se radi o deci. U tom slučaju dečji oftalmolog ima uvid u napredak deteta i najbolje može da odredi dalji tok terapije. Takođe, postoje problemi oka koje i kod odraslih i kod dece može rešiti oftalmolog koji se bavi okuloplastikom i rekonstruktivnom hirurgijom oka.

Dr Zoran Žikić oftalmolog u Beogradu upravo je specijalista sa dugogodišnjim iskustvom iz te oblasti, naročito kada su u pitanju blefaroplastika, operacije kapaka i operacije suznih kanala.

Estetski nedostaci ponekad utiču i na vid

Nije estetska hirurgija oka rezervisana samo za one koji žele da izgledaju mlađe i „ispeglaju“ bore. Spušteni kapci jesu znak starenja, i svakako nešto što ne izgleda tako lepo, ali nije i nerešiv problem. Zapravo, postoji i urođena spuštenost gornjeg kapka koja se naziva ptoza, što u zavisnosti od toga kolika je zatvorenost oka, može pre ili kasnije da se operiše.

U nešto kasnijem životnom dobu javlja se kod nekih ljudi i izvrnutost kapaka, što može biti uzrok čestih infekcija, koje dalje mogu uticati na samo oko i vid. U domen hirurgije spadaju i veoma česti zapušeni suzni kanali, što mnoge bebe imaju, ali se ne preporučuje u svakom slučaju operacija.

Sve nabrojane bolesti oka ili utiču ili mogu uticati nakon nekog vremena na vid i zato je važno ne shvatiti ih smao kao estetski problem već pre svega kao funkcionalan. I naravno, ako se obratite svom oftalmologu na vreme, mnogi od tih problema mogu postati prošlost.