Kako organizovan i udoban životni prostor može uticati na zdravlje

garnitura-zena

Dinamičan tempo života i svakodnevne obaveze stvaraju pritisak i stres, te ostavljaju trajne posledice na naše zdravlje. Postoji mnogo faktora koji utiču na to kako se osećamo, ali direktno okruženje u kome boravimo u velikoj meri je zaslužno za naše emocionalno stanje. Životni prostor je mesto gde provodimo najviše vremena, kreiramo uspomene sa najdražima i rešavamo se svih negativnih emocija koje nam svakodnevnica donosi. Lepota i udobnost doma nije luksuz, već jedan od glavnih činilaca naše emocionalne stabilnosti i mentalnog zdravlja.

U nastavku ćemo vam predstaviti na koje načine prostor može pozitivno uticati na čoveka i zašto bi trebalo da, ukoliko već niste, posvetite pažnju organizovanju i uređenju vašeg doma.

Estetika i raspoloženje

Elementi prostora kao što su boje, teksture, oblici i osvetljenje imaju moć da utiču na naše raspoloženje i uspostavljaju ravnotežu kada je u pitanju naše emotivno stanje. Budući da ova stavka zavisi od individualnog osećaja za lepo, veoma je važno da odaberemo one elemente koji će nam pružiti spokoj i zadovoljstvo. Željena dekoracija i boja zidova mogu da izazovu različite emocije, ali i da budu ogledalo naše ličnosti i stila života koji praktikujemo. Stručnjaci napominju da crvena boja zidova može uticati na povećanje stresa, dok bela boja i neutralniji tonovi umiruju i otvaraju prostor, odnosno čine ga većim. Mogućnost da oblikujemo i uredimo prostor u skladu sa našim ukusom i individualnim potrebama stvara čvrstu vezu između nas i našeg doma i čini ga oazom mira i spokoja.

Važnost funkcionalnog prostora

Jedna od polaznih tačaka kada je u pitanju stvaranje doma po meri jeste organizacija prostora. Velika kvadratura nam pruža dodatnu prednost i mogućnost da lakše uredimo dom, ali ukoliko prenatrpamo prostor različitim nameštajem i detaljima, onda ono gubi svoju svrhu i postaje haotično. Funkcionalno organizovan stan omogućava nam da bez smetnji obavljamo svoje aktivnosti i imamo dovoljno prostora za kretanje. Prenatrpanost nameštajem i drugim stvarima stvara utisak nereda i konfuzije, a sam boravak u ovakvom okruženju samo podstiče anksioznost i povećava stres. Inovativna novogradnja nudi najbolja rešenja kada je u pitanju funkcionalnost prostora, budući da veliku pažnju pridaje upravo organizaciji prostora, trudeći se da na najbolji način iskoristi svaki kvadrat. Ukoliko kupite nekretninu u početnoj fazi gradnje, imaćete mogućnost da sami utičete na raspored prostorija i time stvorite dom po vašoj meri.

Lokacija i okuženje

Životni prostor osim udobnosti i prijatnog enterijera, ima još jedan bitan segment koji utiče na naše raspoloženje, a to jeste sama lokacija doma, odnosno njegovo šire okruženje. Odabir konkretne lokacije zavisiće od mnogobrojnih faktora, ali najviše od našeg tipa ličnosti i načina života koji praktikujemo. Ukoliko vam prija miran ambijent, prirodno okruženje i manjak saobraćaja, onda bi trebalo da razmislite o ruralnijoj sredini i uživate u svim blagodetima sela. Sa druge strane, mladi najčešće ne pronalaze zadovoljstvo u seoskim područjima, te biraju urbana mesta. Ovakva statistika, pre svega, proizilazi iz težnje mladih za obrazovanjem, bogatim socijalnim životom i boljim poslovnim prilikama, stoga se veći gradovi nude kao logično rešenje.

Prirodni elementi

Priroda ima nemerljiv uticaj na čoveka i njegovo blagostanje, zato i ne čudi što sve veći broj dizajnerskih rešenja sadrži materijale poput drveta ili kamena. Naučno je dokazano da zelenilo stvara pozitivnu atmosferu i ima gotovo terapeutsko dejstvo na čoveka, stoga možete oplemeniti vaš dom sobnim biljkama. Osim što će imati umirujući efekat na vas, predstavljaće i odličnu dekoraciju. Još jedan od načina da se povežete sa prirodom jeste instaliranje prostranih prozora kako bi što više svetlosti dopiralo u vaš dom. Prirodno osvetljenje doprinosi boljoj koncentraciji i deluje pozitivno na naše raspoloženje.

Emocionalna sigurnost

Dom je mesto koje treba da nam pruži podršku i utočište od naporne svakodnevnice, kutak gde se opuštamo nakon haotičnog radnog dana i uživamo u trenucima sa porodicom. Osećaj sigurnosti i udobnosti unutar našeg doma gradi emocionalnu stabilnost, što nam pomaže da se lakše izborimo sa svim izazovima koje svakodnevni život nosi. Boravak u ovakvom okruženju jača naše mentalno zdravlje i štiti nas od naleta negativnih emocija, anksioznosti i depresije.

Organizacija životnog prostora neophodna je potreba modernog čoveka i predstavlja jednu vrstu ulaganja u sopstveno zdravlje. Siguran kutak skockan u skladu sa vašim ukusom i potrebama, pružiće vam mir i blagostanje u izazovnim trenucima haotične svakodnevnice.