Koje su blagodeti od psihološkog savetovališta

psiholog-zapisuje-analizu

Savet je uvek nešto što treba primiti ili čuti a najbolje je kad nam savet da osoba koja je iskustveno i stručno kompetentna da to čini.

Onda je savet lek za dalje ili predstavlja vrata za novi početak. Pomoć u vidu savetovanja aktuelna je i uvek je bila način da se određeni problemi racionalizuju, pronađe im se početak a zatim rešenje koje osigurava kvalitetniji pogled na dalja delanja u životu.

Odluka da se podvrgnemo psihološkom savetovanju je prvi korak u rešavanju poteškoća.

Psihološko savetovalište pomaže ljudima

Psihološko savetovalište pomaže ljudima da dođu do problema odnosno da razumeju aspekte problema koji se mogu poboljšati. Ovaj deo savetovanja veoma je bitan kod zavisnika od psihoaktivnih supstanci i veoma je delotvoran za one koji su upali u te zaista teške probleme iz kojih ne mogu sami izaći.

Psihološko savetovalište se veoma korisno pokazalo kod zavisnika od alkohola i pružilo tim ljudima još jednu šansu da svoj život žive drugačije.

Negativne misli… pustite ih da odlete

Negativne naučene misli i ponašanja koja stvaraju ili održavaju probleme mogu se otkloniti posetom psihologa. Putem savetovališta identifikuju se negativni ili nelogični obrasce razmišljanja koji doprinose osećaju beznađa i bespomoćnosti, i razvijaju novi osećaji i pozitivniji pogled na sve što nas okružuje i doživljaj sebe.

Negativni obrasci razmišljanja uzrok su mnogih bolesti pa nekad i svršetka ovog života. Zato je veoma bitno otići na vreme u psihološko savetovalište i podariti sebi neki drugačiji pogled na stvarnost.

Vratite osećaj kontrole i zadovoljstva u životu

Nakon psihološkog savetovanja osoba ima drugačiji pogled na život, probleme koji nailaze, poseduje snagu i tehnike putem kojih će kada se dese određeni događaji drugačije delati, što sveukupno doprinosi i njenom boljem zdravlju. Život se gleda drugačije, lakše se prilazi određenim problemima i racionalnije sagledavaju rešenja istih.

Putem psihološkog savetovanja otkrivamo lične snage i kako da ih iskoristite da ojačamo u drugim sferama. Savetovanje nudi ljudima priliku da identifikuju faktore koji doprinose njihovim poteškoćama i da se efikasno nose sa psihološkim, interpersonalnim i situacionim uzrocima tih poteškoća.

Porodična psihoterapija

Psihološko savetovalište je pravi izvor i za porodice koje su zbog raznih okolnosti postale disfunkcionalne i gde je neophodna porodična psihoterapija. Veliki su izazovi savremenog načina života i jedan od njih je gubljenje porodice kao osnovne ćelije čoveka.

U psihološkom savetovalištu dolazi se zajedno do određenih uzroka koji narušavaju međuljudske odnose, članovi porodice se opet zbližavaju, bolje upoznaju, na neki način porodica sazreva i postaje ponovo funkcionalna.

Porodični članovi postaju prava podrška jedni drugima i uviđaju koje obrasce treba trajne ukloniti kako bi dalje sve funkcionisalo u najboljem redu. Na taj način porodica pronalazi rešenja za mnoge životne probleme.

Bolji međuljudski odnosi

Danas možemo reći da međuljudski odnosi predstavljaju jako važan faktor uticanja na nečije raspoloženje, funkcionisanje i doživljavanje stvarnosti.

Putem psihološkog savetovanja učimo na koji način i kako da se nosimo sa određenim komunikacijskim stilovima, delanjima drugih ljudi, kako da saradnja ne podrazumeva da jedan uvek mora biti žrtva, kako da komuniciramo, kako da koristimo asertivnu komunikaciju (vežbanje otvorenog izražavanja svojih osećanja i stavova, samokontrolu, pokušajte da dodjete do izvora sukoba ili nesporazuma, koristite „ja“ izjave da preuzmete odgovornost za svoja osećanja ili stavove i dr.)