Lekovita svojstva kantariona

kantarion-suseni-u-ciniji

U ovom tekstu otkrićete sve glavne dobrobiti kantariona za zdravlje. Pročitaćete sve o tome zašto je kantarion jedan od najpopularnijih biljnih antidepresiva. Kantarion, latinskog naziva Hypericum perforatum je popularna biljka žutog cveta koja je poreklom iz Evrope. Ova lekovita biljka se sada, između ostalog, proširila na Ameriku, Bliski istok, Aziju i Rusiju. Hypericum perforatum se zbog svojih lekovitih svojstava, u alternativnoj medicini koristi više od 2000 godina.

Kantarion kao lek

Većina lekovitih svojstava kantariona je naučno dokazana. Kako bismo vam približili koliko je ispitivanja rađeno u vezi sa kantarionom, otkrićemo samo činjenicu da postoji 4000 objavljenih radova na ovu temu. Naravno, ovo se odnosi isključivo na lekovitu biljku kantarion, ne na suplemente. Zbog toga i nije čudo što ga preporučuje toliki broj medicinskih stručnjaka. Ovaj informativni vodič će vas upoznati sa raznim dokazanim lekovitim svojstvima kantariona.

Biljka kantarion se bori protiv upale

Kantarion ima antiupalna svojstva. To znači da može sprečiti gene koji podstiču upalni proces, kao što su indusibni nitrik oksid sintaza, interlukin-6 i ciklooksigenaza 2. Ovi geni samo igraju glavnu ulogu u javljanju hroničnih upalnih bolesti. Prirodna antiupalna svojstva su važna za ublažavanje artritisa, bolova u mišićima, nelagodnosti u zglobovima i gihta. Prema naučnim istraživanjima, biljka kantarion smanjuje opterećenje srca i smanjuje krvni pritisak. Ova svojstva su moguća upravo zahvaljujući antiupalnom dejstvu na kardiovaskularni sistem.

Drugo naučno ispitivanje pokazalo je da, kada se ovaj biljni lek pomeša sa ruzmarinom i ginko bilobom, leči upalu mozga i sve simptome koji se javljaju sa tim.

Kantarion za depresiju i anksioznost

Anksioznost i depresija su dva važna psihička problema koja se mogu ublažiti uz pomoć ovog biljnog leka. Nije tajna da gotovo svi lekovi za depresiju koje lekari prepisuju, izazivaju ozbiljne nuspojave. Zbog toga je važno koristiti prirodne alternative. Kantarion leči ove poremećaje bez izazivanja ozbiljnih negativnih nuspojava.

Kantarion se koristi kao prirodna alternativa za anksioznost i depresiju stotinama godina. Ova biljka sadrži efektne antidepresive koji deluju tako što sprečavaju ponovnu upotrebu esencijalnih neurotransmitera (dopamina, serotonina i norepinefrina).

Prema naučnoj studiji obljavljenoj u  „Analima porodične medicine“, kantarion je podjednako efektan kao i bilo koji drugi farmaceutski antidepresiv za poboljšanje raspoloženja.  Zahvaljujući jedinjenjima koja se nalaze u kantarionu, pseudohipericinu, hiperforinu i hipericinu, anksioznost i depresija se mogu lakše pobediti.

Kantarion sprečava rak

Kantarion sadrži moćne antioksidante koji efektno deluju protiv štetnih slobodnih radikala koji se nalaze u ljudskom telu. Neki od ovih slobodnih radikala mogu izazvati rak, pa je kantarion izuzetan prirodan antikancerogeni agent. Prema nedavnoj studiji objavljenoj u naučnom magazinu „Ćelijska i molekularna neurobiologija“, kantarion se može uzimati za sprečavanje i lečenje leukemije (raka krvi).

Drugo istraživanje otkrilo je da prirodan biljni lek kantarion ima sposobnost da leči melanom i nemelanomske kancerogene ćelije kože, zahvaljujući inhibiciji angiogeneze (formaciji i rastu ćelija).

Biljka kantarion pomaže u rešavanju mentalnih problema

Pouzdana naučna ispitivanja ukazuju na to da kantarion sadrži značajne količine hipericina i hiperforina. Ova dva jedinjenja povećavaju proizvodnju esencijalnih moždanih neurotransmitera (serotonina, dopamina i norepinefrina). Ovim putem, kantarion jača funkcije nervnog sistema.

Prema naučnoj studiji objavljenoj u časopisu „Patologija mozga“, kantarion može zaštiti mozak od beta-amiloidnih naslaga koje izazivaju Alchajmerovu bolest. Kantarion može sprčiti i lečiti parkinsonovu bolest, zahvaljujući antioksidantskim jedinjenjima koji smanjuju neuralnu degeneraciju i sposobnost podizanja nivoa dopamina u mozgu. Drugo istraživanje dokazalo je da kantarion poboljšava simptome opsesivno kompulsivnog poremećaja.

Kantarion protiv bola

Prema studiji objavljenoj u naučnom časopisu „Fitomedicina“, kantarion sa lakoćom blokira receptore bola koji se obično aktiviraju kod migrene. Samo ovo svojstvo čini kantarion idealnim prirodnim tretmanom za migrene. Mešanje kantariona sa muleinom i nevenom dobro je za lečenje infekcija uha koje obično izazivaju bol u ušima.

Kantarionova antioksidantska i antiupalna svojstva dobra su za lečenje gihta, spazma mišića i bola u zglobovima. Lokalno nanošenje kantariona tokom trudnoće umanjuje bol i upalu koji se javljaju dok ste u drugom stanju.

Ublažava simptome PMS-a

Menopauza i prementrualni sindrom su dva glavna perioda u životu žena koja su obeležena napornim promenama raspoloženja. Određena hemijska jedinjenja koja se nalaze u kantarionu usporavaju anksioznost i promene raspoloženja kod žena koje su u menopauzi.  Studija koja je obavljena na Institutu u Velikoj Britaniji pokazala je da kantarion prirodno može ublažiti najčeše simptome PMS-a, u koje spadaju hormonski disbalans, hronični zamor, i depresija.

Kantarion je dobar za kožu

Zaceljenje rana, opekotina i modrica predstavlja samo neke od lekovitih svojstava kantariona za kožu. Lokalno nanošenje ovog biljnog leka ubrzava zarastanje rana, posekotina, modrica i opekotina. Kantarion ima ova svojstva zahvaljujući cirkulaciji ćelija kože.

Kantarion se može koristiti za lečenje raznih kožnih oboljenja. Tu spadaju ekcem, psorijaza, akne i druge iritacije kože. Kantarion je delotvoran u ovim slučajevima zahvaljujući antiseptičnim, antiupalnim i antibakterijskim svojstvima.

Zaključak

Kantarion je biljni lek. Ali, u nuspojave koje se ponekad mogu javiti spadaju zamor, problemi sa varenjem, zbunjenost, vrtoglavica i razdražljivost. Kantarion se može umešati u rad nekih lekova. Zato bi ga trebalo uzimati nakon konsultacije sa licenciranim travarom ili drugim kvalifikovanim stručnjakom.

Preuzeto sa: https://prirodnoizdravo.com/su-kantarion-lekovita-svojstva/