Običaji i sujeverja vezana za venčanje

mladenci-secenje-torte-obicaj

Većina običaja vezana za venčanje, od dana kada su počele pripreme do onog dana kada se prvo jutro probudite kao supružnici vezana su za sujeverje, i koliko god se trudili da se pokažete savremenim neke od njih ipak ćete ispoštovati. Postavljanje štita u vidu onog: ne, mi sigurno nećemo, ne pali ni u doba kada se zna da je Sunce objašnjivo fizičkim formulama više nego božanskim zakonima!

Ipak smo svi sujeverni!

Za početak – mlada će obući belu venčanicu, staviti veo na lice, a na prste desne ruke ćete staviti burme… Ovo troje je sasvim dovoljno da položite sujeverju štit u znak predaje! Bela venčanica simbolizuje nevinost, i premda je to odavno prevaziđena stvar, ipak ćete ispoštovati običaj oblačenja bele haljine!

Smatra se da venčanica u bilo kojoj drugoj boji donosi loš početak, i iako vam se dopadaju novi bež, roze, čak i crni modeli, neka takvih haljina kao druge venčanice koju ćete obući nakon ceremonije!

Veo na lice se stavlja da zli duhovi ne bi pogledali nevesti u oči, tako da ako niste znali za ovo, za svaki slučaj stavite ga (nema veze što se uklapa u fashion style koji ste odabrali za najsrećniji dan u životu, duhovi su na svakom ćošku!).

Burme simbolizuju večnu ljubav, oblik kruga ima značenje nečeg što traje, i nema kraj, a ako je jedno od vas dvoje skine nakon proslave venčanja nešto tu nije kako valja!

Simbolika običaja i sujeverje

Svi svadbeni običaji vezani su za nekoliko želja: ljubav, slogu, potomstvo i napredak (u smislu obilja). Bilo šta da su vam rekli u smislu “valja se”, “treba”, i “mora se” trebalo bi da vas zaštiti od nepredviđenih događaja, više sile, i loše energije ljudi koji vam ne žele dobro. Tako na primer, prenošenje mlade preko praga je samo predostrožnost da novi član porodice slučajno ne zapne o njega i uznemiri duhove predaka.

Na mladoženjino saplitanje su već navikli (evo, taze se sapleo kada se pijan vratio sa momačke večeri, simbolično se opraštajući od lumperajki koje će mu kao oženjenom čoveku biti neprimerene!?).

Na svadbi se željno čeka trenutak bacanja bidemajera, jer se time mlada oprašta od svog devojačkog života i “imenuje” sledeću drugaricu koja će to isto uraditi, odmah posle nje! Srećnica koja ga uhvati biće sigurnija u svoju (potajnu) želju da uskoro i sama nosi venčanicu jer je tako rekla sudbina!

Pirinač, ili žito koje mlada baca na kuću, ili stazu kojom dolazi do kuće, ima značenje prizivanje obilja i plodnosti! U nekim našim krajevima svatovi na mladence bacaju pirinač ili žito, iskazujući time želju za svim darovima napretka, istovremeno rasterujući zle duhove! Opet, zli duhovi!

Da, duhove i zle sile rasteriju i kumovi, običajem razmene poklona pre venčanja!

Šta drugi “valja” da čine za sreću mladenaca

Osim kumova, dever ima značajnu ulogu na svadbi. On je tu da “čuva”mladu da je neko ne ukrade, ali i da pazi da joj zli demoni ne promene pamet i da odustane od venčanja. Ne bi smeo ni da bude tvrdica prilikom kupovine mlade, jer ako dobije malo novca ni brak neće dugo trajati.

Crveni končić ne vezuje se samo oko ruke “radi uroka” već ga mlada vezuje i oko struka i tako čeka dolazak svatova. U trenutku kada se čuje prvi zvuk njihovog dolaska, deveruše treba da pokidaju konac, ali da se postaraju da to ide sa lakoćom da bi se buduća majka isto tako porađala.

Mladin otac daće svoju ćerku za nevestu samo ako mladoženja pucnjima iz puške obori jabuku na ulasku u dvorište! Ovo znači i da je vredan neveste budući da će isto tako zaštiti svoju porodicu! Mladoženja na svadbi ne bi trebalo da počne da jede pre nego što mu mladini roditelji ne stave dar u tanjir, obično zlatnik, ili nakit, takođe od zlata. Ovim činom simoblično mu žele obilje sa njihovom ćerkom!

Druga najvažnija ličnost na svadbi, posle kuma, je stari svat. Ulogu starog svata ima najstariji blizak rođak sa mladoženjine strane, i on je ujedno i svedok na oba venčanja: crkvenom i građanskom. Običaj je da stari svat bude okićen vencem ljutih paprika ne bi li tako skrenuo pažnju zlih demona sa mladenaca.

Simbolika dana koji smo izabrali za venčanje

Za one koji drže do značenja simbola veoma je važno da izaberu odgovarajući dan u sedmici kada će se održati svadbena ceremonija. Venčanje u ponedeljak se smatra dobrim za bogatstvo, utorkom za zdravlje, a sreda je najbolja od svih. Četvrtak treba izbegavati jer donosi gubitke, takođe i petak jer je namenje za krstove. Subota je najgora od svih, tako kažu sujeverni, a oni hrabriji će samo slegnuti ramenima!

Poštovanje običaja daje čar svadbenoj ceremoniji, jer sva ta tradicija, uprkos tome što smo sigurni da zli duhovi i demoni ne postoje, usmerena je na želje svih, pa i univerzuma, da se nova zajednica zasnuje na sreći, ljubavi i blagostanju!