Obloge za bolove u leđima

devojka-bolovi-vrat

Bol u leđima je čest problem koji može uzrokovati nelagodnost i ograničiti svakodnevne aktivnosti. Mnogi ljudi pokušavaju pronaći olakšanje za ovu vrstu boli, a obloge su jedan od popularnih tretmana koji se koriste za smanjenje simptoma.

Obloge za bol u leđima su tehnika koja se koristi već dugi niz godina u tradicionalnoj medicini. One mogu biti korisne za ublažavanje boli, smanjenje upale i poboljšanje cirkulacije u leđima. Obloge se primenjuju na obolelo područje i obično se sastoje od prirodnih sastojaka koji imaju analgetska i antiinflamatorna svojstva.

U ovom tekstu, istražićemo različite vrste obloga koje se mogu koristiti za ublažavanje bola u leđima, kao i njihove potencijalne prednosti i način primene. Takođe ćemo razmotriti faktore koje treba uzeti u obzir prilikom odabira obloge, kao što su vrsta boli, individualne potrebe i moguće kontraindikacije.

Pre nego što počnete koristiti obloge za bol u leđima, uvek se konsultujte sa svojim lekarom ili stručnjakom za medicinska pitanja, osobito ako imate ozbiljne simptome, ako koristite neke lekove ili imate neka zdravstvena stanja koja zahtijevaju poseban tretman.

Obloge za bol u leđima mogu biti koristan dodatak konvencionalnom tretmanu i mogu vam pomoći da se osećate bolje i brže se oporavite. Nastavite čitati da biste saznali više o ovoj temi i saznali koje su najbolje obloge za vas.

Bez obzira na uzrok i intezitet bolova u leđima, moguće je prirodnim putem i bez neželjenih efekata doći do potrebnog olakšanja bar na neko vreme. Jedan od najpoznatijih metoda koji se lako može primeniti u kućnim uslovima jesu obloge.

Osim standardnih toplih i hladnih obloga možete probati i neke nove recepte i primeniti ih u svom slučaju. Otkrijte kakva obloga je u Vašem slučaju najdelotvornija.

TOPLE OBLOGE ZA BOLOVE U LEĐIMA

Zagrejane obloge deluju tako što podstiču protok krvi do bolnog dela tela. Uvećana temperatura zahvaćenog područja će u određenoj meri umanjiti osećaj bola, bez obzira koji deo leđa je ugrožen. Ublažavaju se svi simptomi koji sprečavaju normalno kretanje tela i remete mirovanje.

Bolno tkivo se uz upotrebu toplote ubrzano regeneriše. Mišići se opuštaju i postaju fleksibilniji. Toplota koja se aplikuje na bolno mesto ne sme biti previsoka da ne dođe do opekotina.

Tople obloge ne treba koristiti ukoliko imate infekciju kože, hipertenziju, dermatitis, dijabetes, duboku vensku trombozu ili multipla sklerozu.

JEDNOSTAVNA PRIPREMA TOPLE OBLOGE

Uzmite zagrejan peškir ili flašu tople vode i stavite na bolno mesto. Držati što duže. Za blaži osećaj bola ili ukočenosti dovoljno je da oblogu držite 15-20 minuta da bi se javili željeni efekti.

HLADNE OBLOGE ZA BOLOVE U LEĐIMA

Za razliku od toplih obloga, hladne redukuju dotok krvi do bolne tačke i kao takve preporučuju se kod različitih upala u bilo kom delu leđa. Hladnoća na određeno vreme smanjuje aktivnost nerava koji se nalaze na bolnom mestu i time se ublažava osećaj bola. Ovakve obloge preporučuju se kod upalnih bolova u leđima, artritisa i diskus hernije.

Hladne obloge se ne preporučuju osobama sa lošom cirkulacijom i dijabetesom.

JEDNOSTAVNA PRIPREMA HLADNE OBLOGE

Nakvasite peškir hladnom vodom ili kockice leda umotane u krpu stavite na bolno područje i držite 10-20 minuta – nikako duže da ne bi došlo do trajnog oštećenja tkiva od kojeg su sačinjeni koža, mišići i nervi. Nikada nemojte stavljati led direktno na kožu. Ponavljati postupak najmanje tri puta dnevno kod jačih bolova.

RECEPTI ZA OBLOGE KOJE POMAŽU KOD BOLOVA U LEĐIMA

OBLOGA OD KROMPIRA: Isecite jedan veći krompir na kolutove. Poređati kolutove na bolno mesto i zaviti zavojem. Nakon tri sata skinuti oblogu.

Antiinflamatorne komponente iz krompira umanjuju osećaj bola u bilo kom delu leđa, a ova metoda se posebno preporučuje pacijentima koji pate od artritisa. Istovremeno, otok i crvenilo na bolnom mestu se povlače. Sok iz sirovog krompira pomaže i kod poremećaja cirkulacije krvi, simptoma gastritisa i povišenog holesterola u krvi.

OBLOGA OD RENA I MEDA: Od samlevenih listova rena i kvalitetnog, sirovog meda pripremite pastu koju ćete ugrejati tako da bude mlaka. Naneti pastu na bolno područje i prekriti pamučnom krpom. Pustiti da oblog deluje tokom noći.

Med je prirodni analgetik i u kombinaciji sa renom brzo ublažava bolove u leđima i otoke koji ih prate. Ren je bogat vitaminom C, čisti krv i stimuliše rad organa za varenje. Za pripremu ove vrste obloge renu dodajete sirov med samo iz proverenih izvora jer samo kvalitetan jeste delotvoran.

OBLOGA OD KUPUSA: Opran i osušen spoljašnji list sa većeg kupusa obradite tako što ćete skinuti sa njega nožem sve tvrde žile. Pomoću oklagije na ravnom stolu pritiskajte list da pusti sokove, a potom ga stavite na bolno mesto koje ćete prekriti i gazom. Držite oblog sat vremena.

Protivupalno dejstvo kupusa je odavno poznato u narodnoj medicini i dragocen je kod različitih bolnih stanja koja zahvataju leđa. Kupus je efikasan i u tretiranju glavobolje, astme, bronihitisa i proširenih vena.

OBLOGA OD GLINE: Sa malo vode i sirćeta umesiti komad gline kao što mesite testo. Dodati malo usitnjene koprive pa tako pripremljenu smesu uviti u krpu ili najlon. Namazati bolno mesto kvalitetnim maslinovim uljem pa staviti na njega oblog koji ćete držati 20-30 minuta. Narednih sedam dana ponavljati postupak.

Glina je vekovima poznata kao sredstvo za ublažavanje bolova i otoka. Topikalna upotreba pokazala se efektna kod problema sa leđima, ali i različitih tipova glavobolja, bolova u zglobovima i upalnih procesa koje prate pojavu tumora.

ŠTA JOŠ MOŽE POMOĆI PORED OBLOGA?

  • Antiinflamatorna dijeta će pozitivno uticati na Vaše stanje i u određenoj meri doprineti procesu oporavka. Bazirajte ishranu na svežem voću i lisnatom povrću, integralnim žitaricama, ribi i izvorima probiotskih bakterija i izbegavajte namirnice pune šećera i trans masti.
  • Odaberite nov krevet ili dušek za spavanje ukoliko Vam trenutni ne odgovaraju. Da bi ublažili bolove tokom noći trudite se da spavate na leđima ili na boku sa jastukom između nogu.
  • Nosite udobnu, anatomsku obuću. Visoke potpetice dovode kičmu u  neprirodan položaj i pogoršavaju bolove.
  • Zaboravite na pušenje jer upravo konzumiranje duvanskih proizvoda može biti uzrok bolova u leđima. Izbegavajte i pasivno pušenje, odnosno udisanje duvanskog dima u društvu pušača.