Odlična doza vitamina uz redovno konzumiranje malina

sok od maline

Opšti benefit konzumiranja malina za naš organizam od davnina su poznati u narodnoj medicini. Spadaju u grupu sezonskog voća i zbog toga se tokom hladnijeg perioda godine savetuje njihovo zamrzavanje. Od malina se mogu praviti raznovrsne zdrave poslastice, kompot, slatko i blagotvorni sok od maline. Bogatstvo antioksidanasa i brojnih minerala, malinu čini visoko kaloričnom i time pogodnom namenicom za dijabetičare.

Stimulacija dobrog stanja organizma i imunog sistema, malinu izdvaja od drugih voćnih vrsta. Sveže voćke maline i oceđen sok imaju podjednake hranljive vrednosti uz isto dejstvo na opšte stanje organizma. Sok se cedi od svežeg voća uz dodatak šećera kao konzervansa ili čisti matičan sok sa produženim blagotvornim dejstvom.

Brojne pogodnosti soka od maline utiču preventivno na mnoge bolesti

Produženo blagotvorno dejstvo i uticaj na zdravlje organizma ima pre svega sveže ceđeni sok od malina. U takvom stanju, sok od malina utiče na prevenciju mnogih bolesti. Pozitivan efekat postoji u prevenciji kancerogenih bolesti koje zahvataju meko tkivo. Pokretljivost slobodnih radikala kiseonika na opšte stanje organizma predstavlja antioksidativni proces.

Sok od malina poboljšava cirkulaciju pri čemu rad srca kao najvažnijeg mišića u telu dodatno ojačava. Maline u prirodnom stanju pa tako i sok, poseduju zavidnu količinu vitamina C koja doprinosi sprečavanju brojnih bakterijskih urinarnih infekcija i virusa.

Osobe koje imaju povišen nivo šećera u krvi, u sinergiji sa povišenim krvnim pritiskom, sok od maline može pomoći u ublažavanju proizvodnih tegoba. Gojaznost je prateća bolest sve većeg broja mladih ljudi, usled dijeta koje dovode do uspešnog gubitka kilograma, sok od maline čini listu broj jedan.

Za poboljšanje opšte krvne slike koja uključuje hemoglobin, crvena i bela krvna zrnca, sok od malina ima veliku pogodnost. Ukoliko priprema navedenog napitka ostane dostupna tokom cele godine, ona u takvom stanju svojim sadržajem čini pravi koktel vitamina sa veoma korisnim biljnim vlaknima.

Po čemu se plod maline izdvaja od drugih sočnih voćki

Malina pre svega spada u porodicu ruža, na osnovu medonosnog cveta koji pruža i strukture stabljike. Malina sadrži brojne minerale i vitamine koje u sinergiji daju brojna blagotvorna dejstva tokom konzumiranja i pripremanja hrane. Visok sadržaj dijetalnih vlakana i sadržaj fruktoze, nutricionistima pruža odličnu preporuku i saveznika osobama koje pate od prekomerne kilaže. Malina u svim svojim prerađenim stanjima, koja uključuje sveže ceđen sok, ima najjače antialergijsko i antioksidativno dejstvo.

Sok od maline kao najkorisniji proizvod svežeg ploda, najlepši je i najukusniji eliksir mladosti iz prirode. Počev od ploda do lista, svaki deo ove biljke iz porodice ruža, ima tradiciju u narodnoj medicini. Zanimljiva je primena lista maline, značajna za reproduktivno stanje žene, ublažavanje menstrualnih bolova, očuvanja endometrijuma, grlića materice i ublažavanje procesa menopauze. Celokupno gledano, malina se smatra najlepšom i najukusnijom biljkom sa koristima za plodnost žene u reproduktivnom periodu.

Preradom maline dobija se sok koji deluje poput umirujućeg eteričnog ulja, svojim mirisom i pitkom strukturom. Za osobe koje žele mladoliki izgled, lep ten i zdravu kožu, savetuje se redovno konzumiranje svih proizvoda koje malina pruža. Prirodno čišćenje organizma i oslobađanja viška tečnosti, uspešno se može rešiti crvenim zlatom na prirodnoj trpezi-maline.