Polipi na materici – uzrok, simptomi i lečenje

ginekolog

Polipi predstavljaju male mekane benigne izrasline koje se javljaju na unutrašnjoj strani materice. Mogu biti cervikalni, koji se pojavljuju na grliću materice, i endometrijalni, koji su lokalizovani unutar materične šupljine.

Dijagnostikovanje cervikalnih polipa se vrši ginekološkim pregledom po spekulumom, dok se prisustvo endometijalnih polipa dijagnostikuje pomoću ultravzčnog pregleda materice.

Polipi mogu biti raznih veličina, od veličine semenke susama do veličine oraha, i raznih oblika, od okruglih do izduženih.

Može biti prisutan samo jedan polip ili više njih, najviše do 3. Iako su polipi u najvećem broju slučajeva benigni, savetuje se njihovo odstranjivanje, prvestveno iz razloga što postoji mogućnost da budu kancerogeni. Pored toga, njihovo uklanjanje se naročito savetuje ženama koje planiraju trudnoću, s obzirom da polipi mogu nepovoljno uticati na uspešnost začeća, odnosno mogu biti jedan od faktora neplodnosti.

U nastavku teksta saznajte više o uzrocima polipa, mogućim simptomima prisustva polipa, kao i na koji način se oni uklanjaju.

Šta može uzrokovati nastanak polipa na materici?

Iako lekari još uvek ne mogu sa sigurnošću tvrditi šta tačno uzrokuje nastanak polipa na materici, postoje određene situacije i stanja koja mogu biti uzrok pojave polipa. Generalno, nastanak polipa je posledica zadebljanja sluzokože cervikalnog kanala i materične šupljine.

Do tog zadebljanja može doći usled određenih hroničnih upala, ali i zbog povećanog nivoa estrogena. Upravo je povećan nivo estrogena jedan od najčešćih uzročnika pojave polipa, budući da reaguju na estrogen, odnosno nastaju kao odgovor na povećan nivo estrogena.

U posebno osetljivu grupu za nastanak polipa spadaju žene u četrdesetim ili pedesetim godinama života, mada oni nisu redak slučaj ni kod mlađih žena. Takođe, u faktore rizika od nastajanja polipa spadaju i genitalne infekcije, gojaznost, visok krvni pritisak, kao i lekovi koji se koriste za lečenje od raka dojke.

Koji su mogući simptomi prisustva polipa?

Najpre treba napomenuti da u najvećem broju slučajeva nema nikakvih indikacija da su polipi prisustni u telu, tj. žena ne oseća nikakve ili nedovoljno specifične simptome da bi se obratila lekaru.

Baš iz tog razloga, jer je njihova pojava najčešće asimptomatska, izričito se savetuje da žena redovno kontroliše svoje reproduktivno zdravlje ginekološkim pregledima, jer je ponekad samo tim pregledima može otkriti prisustvo polipa, te krenuti sa lečenjem na vreme.

Ipak, postoje izuzeci od pravila, kada se javljaju određeni simptomi, te ukoliko žena primeti bilo koji od sledećih simptoma, savet je da se što pre obrati svom lekaru, jer mogu ukazivati na prisustvo polipa na materici. Ti simptomi se mogu izraziti kroz:

  • Neredovne, obilne i bolne menstrualne cikluse
  • Krvarenja između menstrualnih ciklusa
  • Pojačan sekret sa sukrvicom
  • Vaginalno krvarenje nakon menopauze
  • Probleme sa ostvarivanjem trudnoće

Kako se leče polipi?

U nekim slučajevima, lekar odluči da se polipi ne odstrane, ali uz obaveznu redovnu kontrolu. Ženama koje su prošle menopauzu ipak se izričito savetuje otklanjanje, budući da postoji veći rizik da polipi budu kancerogeni. Dobra vest je što je otklanjanje polipa rutinski zahvat koji nije rizičan i koji spada u ambulantne intervencije. Uklanjanje polipa se vrši hirurškim putem, odnosno polipektomijom, pod opštom intravenskom anestezijom. Nakon intervencije, preporučuje se da pacijentkinja odleži u bolnici par sati, nakon čega se može vratiti uobičajenom životnom ritmu bez problema.