Problem zagađenog vazduha u životnom prostoru: Šta možemo učiniti?

kauc-zena

Zagađenost vazduha predstavlja jedan od vodećih ekoloških problema koji pogađa svaki kutak planete. Ubrzani razvoj industrije i prenaseljenost ostavljaju trajne posledice na životno okruženje, a samim tim i na čovekovo zdravlje. Naši domovi i unutrašnji prostori u kojima boravimo takođe nisu pošteđeni, pa se tako suočavamo sa ovim problemom i unutar životnog prostora. Budući da je ono mesto gde provodimo mnoštvo sati tokom dana i noći, kvalitet vazduha značajna je stavka koja direktno utiče na naše zdravlje.

Ipak, postoje određeni načini pomoću kojih se možemo boriti sa ovim učestalim problemom i minimizirati zagađenost vazduha u našem domu.

Održavanje higijene prostora

Redovnim čišćenjem prostora odstranićete sve štetne čestice koje se vremenom nakupljaju na različitim površinama i time utiču na kvalitet vazduha. Prašinu i ostale alergene najbolje je suzbiti koristeći vlažnu krpu, čime ćete sprečiti njihovo raspršivanje u vazduh i dalje širenje. Tepisi i zavese su posebno problematični jer su skloni da zadržavaju prašinu, zato je neophodno njihovo detaljno čišćenje, a ukoliko ipak nemate dovoljno vremena za njihovo održavanje, najbolje bi bilo da ih odstranite. Preporučuje se da prilikom čišćenja koristite manje invazivne proizvode koji u sebi sadrže prirodne supstance koje nisu štetne, nasuprot jakim hemijskim sprejevima čija isparenja mogu narušiti kvalitet vazduha u prostoru.

Odabir kvalitetne stolarije

Vrata i prozori igraju vodeću ulogu u sprečavanju prodora spoljašnjeg zagađenja u unutrašnjost doma. Mnogi zanemaruju ovaj segment i ne pridaju mu veliki značaj, ali odabirom kvalitetne stolarije čuvamo zdravlje svih ukućana i obezbeđujemo čist vazduh u našem životnom prostoru. Ukoliko imate stare drvene prozore koji ne dihtuju dobro, onda sasvim sigurno možete da osetite spoljno zagađenje i sve neprijatne mirise, a dugotrajno izlaganje štetnim česticama može ozbiljno narušiti vaše zdravlje. Zato su kvalitetni aluminijumski prozori najbolji izbor kada je u pitanju stolarija, a otpornost materijala na spoljne uticaje predstavlja njihovu najveću prednost. Osim toga, ovakva vrsta stolarije sprečiće i prodor buke, čime ćete stvoriti jedno prijatno i zdravo okruženje za vas i vaše ukućane.

Biljke kao saveznik zdravlja

Znamo da boravak u prirodi ima mnogobrojne benefite kada je u pitanju čovekovo zdravlje, a jedna od njenih misija jeste neutralisanje štetnih zagađivača i prečišćavanje vazduha. Budući da nismo u mogućnosti da budemo u prirodi svakodnevno, možemo barem delić nje da dovedemo u naše domove. Sobne biljke osim što apsorbuju štetne supstance iz vazduha, imaju i svoju estetsku vrednost i oplemenjuju naš životni prostor. Biljke zahtevaju određenu negu i pažnju, ali ona je neuporedivno manja u odnosu na prednosti koje nam one pružaju. Uvek možete odabrati one koje nisu toliko zahtevne za održavanje i nije im potrebno često zalivanje. Važno je da im obezbedite dovoljno prirodne svetlosti i imaćete pravu zelenu oazu unutar vašeg doma.

Redovno provetravanje

Bez obzira na godišnje doba i temperaturu, svakodnenevno provetravanje prostora je korisna praksa kojom ćete omogućiti svežem vazduhu da ulazi unutra, čime se smanjuje koncentracija zagađenih čestica. Međutim, moramo obratiti pažnju na kvalitet vazduha u datom trenutku, jer ne želimo da provetravanje bude kontraproduktivno, te da pustimo unutra štetne čestice. Ukoliko živite pored prometne saobraćajnice, onda je najbolje provetravati kada je cirkulacija saobraćaja smanjena – rano ujutru, oko podneva i uveče. Preporučuje se da otvarate prozore nekoliko puta dnevno, kako biste uklonili neprijatne mirise od kuvanja, vlagu i druge prisutne zagađivače.

Smanjenje vlage

Visok nivo vlažnosti vazduha može da izazove različite respiratorne probleme i negativno utiče na čovekovo zdravlje. Njeno nakupljanje dovodi do formiranja buđi, nakupljanja bakterija i grinja, kao i drugih insekata, stoga bi njeno prisustvo trebalo strogo da se kontroliše. Izbegavajte sušenje veša u zatvorenom prostoru, a ako to ipak činite, onda redovno otvarajte prozore. Prilikom kuvanja obavezno koristite aspirator koji će eliminisati paru i neprijatne mirise, a razmislite i o nekoj vrsti kućnog apsorbera vlage kako biste njen nivo držali pod kontrolom.

Zagađenost vazduha unutar životnog prostora kompleksan je problem kom još uvek ne pridajemo dovoljno značaja, čime nesvesno stvaramo nezdravo okruženje i narušavamo sopstveno zdravlje. Postoji nekoliko pristupa ovoj problematici, a rešenje leži u promeni svakodnevnih navika i minimalnom ulaganju u opremanje prostora. Čist vazduh je nabolji saveznik čovekovog zdravlja, a na nama je da učinimo sve što je u našoj moći kako bismo sebi obezbedili zdravo i prijatno okruženje.