Urinarne infekcije i čajevi kao rešenje

zena-pije-caj

Najčešće, bakterijske infekcije razvijaju se unutar sistema organa za izlučivanje. Glavni uzrok je mahom bakterija ešerihija koli (Escherichia coli).

Ukoliko osećate simptome koji ukazuju na moguću bakterijsku urinarnu infekciju neophodno je da što pre pristupite lečenju iste da ne bi došlo do komplikacija.

U sklopu terapije preporučuje se uzimanje čajeva, a pojedino bilje se naročito ističe u rešavanju problema sa ešerihijom čak i kod upornih, rekurentnih infekcija.

KAKO PREPOZNATI URINARNU INFEKCIJU?

Bakterijska infekcija može zahvatiti bilo koji deo sistema organa za izlučivanje. Neki od tipičnih znakova infektivnog oboljenja jesu učestala potreba za mokrenjem, osećaj peckanja tokom izbacivanja urina i bolovi u lumbalnom delu kičme, donjem delu abdomena i kukova.

Pacijenti se žale i na povišenu telesnu temperaturu, malaksalost i promene boje urina. Žene su pod većim rizikom od razvoja urinarnih infekcija od muškaraca i to čak za 40% zbog anatomije.

KAKO SE LEČI URINARNA INFEKCIJA?

Lekari obično prepisuju antibiotike za urinarne infekcije. Uprkos tome dešava se da se infekcija ubrzo ponovo javi i da bakterija nakon frekventne upotrebe antibiotika postaje otporna na delovanje istih.

Tada se uključuju prirodna rešenja za urinarne infekcije čija upotreba ne deluje negativno na normalnu bakterijsku floru unutar urinarnog trakta, niti je ešerihija na njihov sastav rezistentna.

ČAJEVI KAO ODLIČNO REŠENJE ZA TRETIRANJE EŠERIHIJE

Postoje brojni biljni čajevi koji su se odlično pokazali u borbi protiv urinarnih infekcija uzrokovanim aktivnošću bakterije ešerihije koli pa čak i kod slučajeva rekurentnih infektivnih oboljenja.

Konsultujte se sa lekarom koji čaj može da posluži kao najbolje sredstvo za lečenje postojeće infekcije ili kao dopuna postojećoj terapiji. Nije retkost da čaj poboljša dejstvo medikamenta koji se uzima da bi se oboljenje tretiralo.

Naravno, Vaš lekar će najbolje proceniti koja kombinacija najviše odgovara Vašem slučaju.

PRIMERI ČAJEVA ZA EŠERIHIJU KOLI

  • UVIN ČAJ: Ublažava upalni proces koji prati infektivno oboljenje i podstiče izbacivanje bakterija iz urinarnog trakta ponašajući se kao prirodan diuretik. Kašiku čaja treba preliti sa 200ml vrele vode. Ostaviti šolju poklopljenu pola sata pa procediti i popiti. Uzimati 2-3 puta dnevno po jednu šolju čaja i to naredne 2-3 nedelje.
  • ČAJ OD BRUSNICE: Priprema se od sušenih plodova biljke i njegovo konzumiranje otežava taloženje bakterija unutar urinarnog trakta. Ovaj blagotvorni napitak sprečava pojavu rekurentnih infekcija. Pustiti 200ml vode da proključa i tom vodom preliti supenu kašiku sušenih plodova brusnice. Piti 3-4 puta dnevno. Nakon pripreme čaja nemojte bacati iskorišćene brusnice već ih pojedite.
  • ČAJ OD KLEKE: Za spremanje ovog čaja upotrebljava se usitnjen plod kleke. Njegova upotreba stimuliše izbacivanje bakterija kao moćan diuretik. U 200ml hladne vode stavite supenu kašiku čaja da bi nakon toga tečnost zagravati do ključanja. Ostaviti sve da stoji pola sada pa procedite i pijte nezaslađeno. Ponavljati postupak tri puta dnevno.
  • ČAJ OD KUKURUZNE SVILE: Ovakav čaj smanjuje tegobe pri izbacivanju mokraće kod pacijenata koji imaju problem sa urinarnom infekcijom izazvanom ešerihijom. Jednu malu kašičicu usitnjene i osušene kukuruzne svile preliti šoljom ključale vode. Sve zagrevati do ključanja, skloniti sud sa šporeta, poklopiti ga i ostaviti sve da stoji najviše 10 minuta. Piti tri puta dnevno čaj i to nezaslađen.
  • ČAJ OD MASLAČKA: Maslačak je biljka koja je kod nas široko rasprostranjena i njegov koren je veoma delotvoran u tretiranju uporne ešerihije koli. Kafenu kašičicu usitnjenog korena sipati u 150ml hladne vode. Blago prokuvati, sačekati 10 minuta da odstoji, a zatim popiti bez dodatka zaslađivača. Konzumirati 3 puta dnevno.
  • ČAJ OD PIREVINE: Pirevina odlično čisti krvne sudove, kao i mokraćne kanale od štetnih bakterija nalik ešerihiji. U 200ml hladne vode sipati kafenu kašiku usitnjene biljke te zagrevati dok sve ne proključa. Potrebno je da sve odstoji poklopljeno pola sata pre nego što se procedi i popije. Piti 3 puta dnevno bez zaslađivanja.