Zašto i kada se radi dezinfekcija prostora u kompanijama
Tokom jeseni i zime statistika pokazuje da je mnoštvo kompanija koje muku muče sa zaposlenima koji su na bolovanju. Sva ta odsustva sa posla nisu bezazlena, jer upravo u ovom periodu godine najviše vladaju virusi i bakterija koji veoma brzo mogu da izazovu i pandemiju u nekoj radnoj jedinici.
Redovna dezinfekcija poslovnog prostora je izuzetno bitna ukoliko ste spremni da očuvate zdravlje ne samo svojih zaposlenih već i klijenata koji poslovne prostorije posećuju.
Ukoliko vas interesuje kako da svoje poslovne prostorije učinite sigurnim za vaše klijente kao i zaposlene sigurni smo da vam je potrebna dezinfekcija poslovnog prostora.
Naročito u ovom periodu godine i nakon pokazane snage pandemije virusa korona, svi smo svesni koliko je od suštinske važnosti da poslovni prostor bude čist i dezinfikovan. Jedna od najvažnijih stvari koju morate učiniti za svoje poslovanje jeste da mesto rada u koje ljudi kupuju, borave ili dobijaju usluge pa i jedu i rade bude čisto i sigurno mesto, mesto bez bakterija i virusa. Upravo su neuspeh u poslu kao i zastoj najgori mogući scenario koji može da zadesi bilo koju kompaniju, a sa druge strane ukoliko vršite redovnu dezinfekciju poslovnog prostora pokazaćete brigu ne samo o svojim zaposlenima već i o sigurnosti klijenata i kupaca.
Kao što svi mi želimo da budemo sigurni u svojim domovima, takav je i slučaj sa poslovnim prostorijama. Bitno je da vaše prostorije u kompaniji budu bezbedne, a ne leglo raznih virusa i bakterija pa da nastane neka pandemija.
Iako je svakodnevno čišćenje poslovnog prostora nešto što je obavezno, jedna od redovnih aktivnosti jeste i temeljna dezinfekcija kojom ćete ubiti štetne bakterije koje su svoje mesto pronašle na radnim površinama i opremi. Dakle, sve to uključuje temeljnu dezinfekciju i površina i predmeta koje ljudi uglavnom i često koriste. Ukoliko dezinfekcija ne bude bila sprovedena pravilno, postoji mogućnost za rizik po zdravlje i bezbednost zaposlenih, klijenata i vas samih.
Šta je dezinfekcija poslovnog prostora?
Ovo je postupak, metoda koja je usmerena na uništavanje najvećeg broja patogenih mikroorganizama ne samo na telima već i predmetima, materijalima kao i u samom poslovnom prostoru. Kada pogledamo dezinfekciju to je radnja u kojoj se koriste odgovarajuće metode i proizvodi čiji je cilj borba protiv mikroorganizama. Mislimo pre svega na sprečavanje virusa, bakterija, gljivica i slično kako bi se i na taj način sprečila zaraza. Svrha dezinfekcije jeste da smanji broj ovih mikroorganizama na određeni nivo, kako bi rizik od prenošenja infekcije bio sveden na minimum.
Da li je dezinfekcija potrebna ako se redovno čisti?
Moguće je da u vašoj kompaniji imate osobu koja je zadužena za čišćenje, ili vaši zaposleni redovno čiste radni prostor. Međutim, dezinfekcija i čišćenje nije ista stvar i zaista postoje razlike.
Naime, metodom čišćenja uklanja se prljavština, mrvice, prašina i klice sa površina i predmeta. Uglavnom tokom samog čišćenja koriste se sapun ili deterdžent kao i voda kako bi se fizički očistila radna površina i predmeti. Međutim, ova metoda ne mora uvek da ubija klice.
Sa druge strane prilikom dezinfekcije koriste se hemikalije koje za cilj imaju da uklone klice na površinama i predmetima u poslovnoj prostoriji. Neki od uobičajenih rastvora za dezinfekciju su alkohol, ali to neće sigurno u velikoj meri smanjiti broj klica na siguran nivo. Zbog toga se preporučuje i savetuje da se redovno vrši profesionalna dezinfekcija poslovnog prostora kako bi se osiguralo zdravlje zaposlenih i klijenata. Samo redovnom dezinfekcijom bićete sigurni da ste sprečili širenje infekcije u poslovnim prostorima.
Koje su metode dezinfekcije?
Mehanička dezinfekcija podrazumeva uklanjanje mikroorganizama čišćenjem, ribanjem, pranjem, krečenjem ili usisavanjem i pranjem, dakle svim onim mehaničkim sredstvima.
Druga metoda jeste takozvana fizička dezinfekcija koja se postiže dejstvom toplote i ultraljubičastim zracima, dok se takozvana hemijska dezinfekcija postiže antiseptičkim i dezinfekcionim sredstvima. Tu se ubrajaju hemijska jedinjenja koja će delovati na mikroorganizme tako što će ih ili ubiti ili im oštetiti ćelije.
Prilikom korišćenja dezinficijenasa potrebno je da oni budu ispitani i registrovani, da imaju za cilj smanjenje broja mikroorganizama na predmetima i u poslovnim prostorijama. Takođe, jako je bitno i da budu bezbedni za korišćenje i za upotrebno, kako kasnije bi bilo dodatnih narušavanja zdravlja ljudi koji borave u prostorijama. Dakle, birajte isključivo sredstva koja su ekološki prihvatljiva, koja imaju dejstvo brzi, efektno i dugotrajno.
Kako pripremiti prostoriju za dezinfekciju?
Pre samog postupka dezinfekcije, tretirane površine potrebno je očistiti od raznih nečistoća, ali i izvršiti sanitarno pranje površina na kojima se nakon sušenja može realizovati metoda dezinfekcije.
Ukoliko se odlučite da sami izvršite dezinfekciju potrebno je pažljivo pratiti uputstvo za upotrebu kako ne bi došlo do određenih zdravstvenih problema, ali je ipak najbolje rešenje angažovati firmu koja to profesionalno radi. Uverite se naravno pre toga da li izabrana firma ima potrebne dozvole za rad, kao i obučeno osoblje i budite bez brige – vaš poslovni prostor biće zdravo i bezbedno mesto za rad.